Hradec Králové nechá vypracovat studii úprav Šimkových sadů

30.08.2024 7:17 | Tisková zpráva

Více kulturních a sportovních akcí, více techniky, která zajíždí do prostor Šimkových sadů, a větší nároky organizátorů. Nejen tyto důvody se staly impulsem k tomu, aby město schválilo studii na úpravu Šimkových sadů za téměř 480 tisíc korun. Po letech by se mohl park opět proměnit a přizpůsobit potřebám organizátorů i veřejnosti. Rozsah parku se ale nezmění.

Hradec Králové nechá vypracovat studii úprav Šimkových sadů
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Poslední obnovou prošly Šimkovy sady před deseti lety a od té doby se staly nejenom velmi oblíbeným místem pro rekreaci a trávení volného času obyvatel města, ale také atraktivním prostředím pro organizaci větších kulturních, společenských a sportovních akcí konaných nejen v rámci cyklu Calendarium Regina. S nimi se při zadání původního návrhu obnovy sadů nepočítalo. Město nyní v rámci zadávané studie prověří možnosti adaptace parkových ploch, objektů a vegetačních prvků Šimkových sadů vzhledem k novým nárokům na jejich společenskou funkci.

„Město schválilo studii, ve které autor zohlední veškeré potřeby a navrhne úpravu parku. Po letech užívání se totiž ukázalo, že je potřeba drobných úprav. Na travnatých plochách v parku přibyly nové cestičky, které si lidé vyšlapali sami. Ty bychom rádi zachovali a zpevnili. Úprav se dočkají i úzké mlatové cesty, jež nevyhovují potřebám dnešního provozu, kdy po nich jezdí technika údržby a objíždí mostky,“ říká náměstek primátorky odpovědný za oblast životního prostředí Adam Záruba.

Do Šimkových sadů vjíždí ve vegetační sezoně téměř denně pracovníci Technických služeb Hradec Králové nejen se svými vozy, ale i se sekačkami. I sekání trávy se přizpůsobuje čím dál více akcím. Před každou ale sečení uskutečnit nelze, protože by jinak při vysokých teplotách zasychala. Do parku vjíždí denně také pracovníci Hradeckých služeb s technikou a provádí kontrolu a svoz odpadkových košů. Zajíždět musí i na mlatové cesty, které nejsou pro stávající provoz optimální.

Studie, za níž město zaplatí přibližně 480 tisíc korun s DPH, zhodnotí funkce a povrchy vybraných parkových cest, aby byly splněny nároky současného provozu a účelné údržby. Vyhodnotí i možnosti zpevnění vybraných travnatých ploch, aby se zamezilo jejich devastaci při nárazovém pojíždění těžkými vozidly a zemědělskou technikou, například v době konání dožínek. Dojde k doplnění výsadeb rostlin ve slepecké zahradě a na březích vodních ploch nebo úpravám a doplnění herních prvků v prostoru dětských hřišť u rotundy a u vstupu do parku od pomníku Karla Šimka. Studie bude řešit také podobu a trvalé umístění košů na tříděný odpad nebo kultivaci prostor v okolí grilovacích míst.

„Pro pořadatele akcí bude připraven manuál, který nastaví jasná pravidla zacházení s dílčími plochami a objekty v parku, tak, aby nedocházelo k jejich poškozování a nadměrnému opotřebení. Rozsah parku bude zachován,“ doplňuje náměstek Záruba. Studie, včetně odhadu finančních prostředků na uskutečnění úprav a údržbu, by mohla být hotova na počátku léta příštího roku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Město nabízí parkoviště pro dojíždějící zdarma

11:17 Jihlava: Město nabízí parkoviště pro dojíždějící zdarma

Minimálně deset lokalit nabídne více než 600 míst pro parkování dojíždějících zdarma. Některá parkov…