Jablonec nad Nisou směřuje do projektu LIFE

30.08.2024 13:05 | Tisková zpráva

Jablonečtí radní odsouhlasili záměr města přistoupit jako partner do integrovaného projektu LIFE, který připravuje Liberecký kraj pro aktuální výzvu. Cílem projektu je výrazně urychlit realizaci adaptačních opatření na změnu klimatu na území kraje, která jsou navržená v Akčním plánu adaptace na změnu klimatu v podmínkách Libereckého kraje.

Jablonec nad Nisou směřuje do projektu LIFE
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

„Zapojením do projektu může město získat personální kapacity v podobě pracovního úvazku na podporu přípravy a realizace těchto opatření, a to nejen na území města, ale i v rámci celého ORP po dobu deseti let, konkrétně od roku 2026 do roku 2035. Dále by město mělo možnost bezplatně využívat konzultace odborníků projektových partnerů. Přitom finanční spoluúčast města je symbolická, činí pouze 10 € ročně po dobu trvání projektu,“ vysvětluje jablonecká náměstkyně pro životní prostředí a strategii Lenka Opočenská.

Projekt ClimaLibre: Climate resilient Liberec region se zaměřuje na přípravu Libereckého kraje a jeho obyvatel na dopady klimatické změny, jako jsou dlouhodobé sucho, povodně, extrémní teploty a další mimořádné výkyvy počasí. „Klíčovým přínosem projektu bude vytvoření dynamického modelu vodního režimu pro celý kraj a koordinace adaptačních a protipovodňových opatření v krajině,“ doplňuje Opočenská.

Předpokládaný rozpočet projektu LIFE na deset let činí přibližně 350 milionů Kč, s cílem aktivovat dalších 3,5 miliardy Kč z různých zdrojů financování. V rámci projektu vznikne tým 25 odborníků, kteří se budou podílet na jeho realizaci. Statutární město Jablonec nad Nisou získá jako partner plně hrazený pracovní úvazek projektového koordinátora, který se bude věnovat realizaci těchto opatření.

„Projekt je nyní ve fázi přípravy návrhu, který bude podán na začátku září 2024. Pokud postoupí do dalšího kola, bude se koncept dále zpřesňovat s plánovaným termínem odevzdání finální žádosti v březnu 2025,“ uzavírá Lenka Opočenská.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Město nabízí parkoviště pro dojíždějící zdarma

11:17 Jihlava: Město nabízí parkoviště pro dojíždějící zdarma

Minimálně deset lokalit nabídne více než 600 míst pro parkování dojíždějících zdarma. Některá parkov…