Krnov: V sadech vrcholí přípravy na novou sezonu

03.05.2017 12:28 | Zprávy

Smetanovými sady denně procházejí lidé do práce, škol, k lékaři či na úřady a jsou také oblíbeným místem procházek. Zejména v teplých dnech bývá plno na dětském hřišti U Kohouta, na lavičkách před gymnáziem i v jiných částech parku. Aby pobyt v něm byl příjemný a bezpečný, probíhá zde v současné době údržba zeleně a mobiliáře a doplňují herní prvky pro děti.

Krnov: V sadech vrcholí přípravy na novou sezonu
Foto: Krnov.cz
Popisek: Krnov

Na dětském hřišti U Kohouta se chystá dopadiště pro lanovou pyramidu. „Budování dopadiště zbrzdilo nepříznivé počasí. Jakmile bude hotové, dojde k instalaci herního prvku,“ řekl Vlastimil Štverák z odboru veřejných zakázek. Lanová pyramida bude mít výšku pět metrů a průměr osm metrů. Město za ni zaplatilo 130 tisíc korun, dopadiště z certifikovaného kačírku bude stát dalších 100 tisíc korun. „Novým herním prvkem chceme děti odlákat od plastiky Kohouta, která je z dnešního pohledu uměleckým dílem, ne průlezkou,“ uvedl místostarosta Michal Brunclík. Plastika Kohouta slouží nejmladší generaci Krnovanů jako průlezka od roku 1961, současným bezpečnostním normám pro dětská hřiště ale nevyhovuje. Podle nich je považována za umělecké dílo a vstup na plastiku je proto jen na vlastní nebezpečí.

Další změny jistě zaregistrovali pozorní chodci v prostoru před gymnáziem. Vyčištěná je kašna i sedací výtvarné artefakty z litého kamene, začernalé lavičky získaly zpět původní, žlutou barvu. „Parkové lavice jsou z akátového dřeva, které není ošetřeno lakem ani lazurou a podle projektanta nedávné rekonstrukce sadů mělo zůstat přírodní. Z lip ale na lavičky kape medovina, na které se uchycují nečistoty. Rozhodli jsme se proto na sedmi lavičkách vyzkoušet speciální postup očištění. Dřevo jsme zbavili nánosů chemickým přípravkem, špína byla odstraněna tlakovou vodou a následně došlo k napuštění dřeva hydrofobizačním roztokem, který ho impregnuje a zároveň chrání před uchycením nečistot ze stromů. Stejným způsobem jsme vyčistili i dva odpadkové koše. Nyní si počkáme, jak očištěné lavičky zareagují na špínu, a pokud se tento postup osvědčí, bude takto v sadech ošetřen zbývající mobiliář z akátového dřeva,“ vysvětlil Dušan Martiník z odboru životního prostředí.

Kromě většího jarního úklidu sadů, který spočívá ve vyhrabávání trávníků, přípravě záhonů nebo čištění keřových ploch, byly provedeny také ořezy suchých větví a odstraněny dva kulovité javory u Švédské zdi. „Jeden se rozlomil pod tíhou dubnového sněhu, druhý začal silně prosychat. Oba budou v nejbližší době nahrazeny stejným druhem. Větším zásahem prošla lípa před Švédskou zdí, u níž kromě ořezu proběhla také instalace bezpečnostní vazby, která má zabránit rozlomení vícečetného kmene,“ řekl Dušan Martiník.     

Další práce v sadech jsou plánovány na květen, kdy dojde ke zpevnění vyšlapané cestičky v trávníku mezi Petrovickou ulicí a základní školou na Smetanově okruhu. Chodníček bude z mechanicky zpevněného kameniva. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ivo Trešl byl položen dotaz

léky na předpis

Vážený pane Trešle, opožděně Vám moc děkuji za Vaši odpověď. Kéž by se podařilo prosadit prodej léků na předpis i na internetu. Troufnu si mluvit i za jiné, protože určitě nejsem sama, kdo by to uvítal. Vy sám tvrdíte, že byste takový prodej podpořil. Nemůžete ale něco takového jako senátor navrhnou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Město bude investovat do další etapy revitalizace areálu na Radouči

19:27 Mladá Boleslav: Město bude investovat do další etapy revitalizace areálu na Radouči

Mladá Boleslav bude letos investovat do další etapy rekultivace volnočasového areálu se skateparkem …