Olomouc: Olomoučané si připomněli události 21. srpna 1968

22.08.2024 22:41 | Tisková zpráva

Padesáté šesté výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy na území Československa si ve středu 21. srpna připomněli Olomoučané před budovou pedagogické fakulty na Žižkově náměstí. K pamětní desce, která připomíná události srpna 1968, položili květiny zástupci Olomouckého kraje, města Olomouce, Armády ČR, Univerzity Palackého i Vojenského spolku rehabilitovaných.

Olomouc: Olomoučané si připomněli události 21. srpna 1968
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Připomínat podobné události především mladé generaci je důležité, shodli se ve svých projevech všichni vystupující. Ukazuje to také aktuální dění ve světě. „Tento den pro nás znamená bolestnou vzpomínky na ztracené svobody, na ztracené naděje. A právě na naději se před padesáti šesti lety snažila tehdejší společnost vybudovat budoucnost nás, našeho národa a dalších generací. Bylo to období strachu, období útlaku, ale také právě odhodlání, odvahy a úsilí o svobodu. Odvážní lidé, kteří se tomuto bezpráví postavili a které si zde dnes připomínáme, se stali vzory pro nás, pro další generace. Díky nim se podařilo na zmíněné naději naši budoucnost postavit. Jsme vděčni a děkujeme za jejich statečnost a odhodlání, které nám ukázalo, že svoboda není samozřejmost, ale je to hodnota, za kterou musíme bojovat a neustále se o ni bát,“ řekl náměstek primátora města Olomouce Viktor Tichák.

Den památky obětí invaze v roce 1968 a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy byl schválen Senátem jako Významný den. Památný den obětí invaze je poctou všem, kdo události roku 1968 a následné normalizace museli protrpět. Na Žižkově náměstí před pomníkem prvního prezidenta TGM a před budovou bývalého sovětského velitelství, nyní budovou pedagogické fakulty, je umístěna pamětní deska jako připomínka událostí srpna 1968. Pamětní deska vznikla zásluhou členů Vojenskému spolku rehabilitovaných AČR v Olomouci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na Severním sídlišti byl slavnostně otevřen zrevitalizovaný vnitroblok

19:06 Mladá Boleslav: Na Severním sídlišti byl slavnostně otevřen zrevitalizovaný vnitroblok

V úterý 10. září odpoledne byl slavnostně otevřen zrevitalizovaný vnitroblok na Severním sídlišti. S…