Zlín: Probíhá údržba krajiny kolem biotopu od nežádoucích rostlin

22.08.2024 19:45 | Tisková zpráva

Odbor městské zeleně na Jižních Svazích se tento rok potýká se zvýšeným výskytem nežádoucí přesličky rolní. Rostlina se rozšířila v nedávno revitalizovaném prostoru vodního biotopu na Jižních Svazích natolik, že odborníci rozhodli o jejím odstranění pomocí chemického postřiku.

Zlín: Probíhá údržba krajiny kolem biotopu od nežádoucích rostlin
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Tento zásah je zaměřen na omezení výskytu nežádoucí rostliny a prevenci jejího dalšího šíření, které by mohlo v budoucnu vyžadovat použití mnohem agresivnějších metod a další revitalizaci plochy.

Místo postřiku je výrazně označeno a nejedná se o prostor, kde by lidé odpočívali, jelikož se jedná o velmi prudký svah na ploše cca 100 x 4 m. (viz foto).

Pro likvidaci této rostliny, která vytlačuje zde vyskytující se ušlechtilé bylinné druhy, zvolili odborníci metodu bodového postřiku. Tato technologie je šetrná, protože snižuje celkové množství použitých chemických přípravků na ochranu rostlin. Ošetření probíhá přímo na konkrétní rostliny, nikoliv plošně v celém parku. Ošetření je proto možné provádět i vícekrát do měsíce, jelikož se vždy aplikuje jen na konkrétní rostlinu a tím se eliminuje celoplošné použití. Navíc se jedná o nepřístupnou plochu, kam běžný návštěvník nemá přístup, a vždy je u ní umístěna tabule upozorňující na probíhající postřik. Prosíme veřejnost, aby tyto cedule neničili!

Umístění těchto tabulí, které upozorňují na omezení vstupu na chemicky ošetřenou plochu, vyvolalo diskusi na sociálních sítích a obavy mezi majiteli psů. Připomínáme, že v Centrálním parku Jižní Svahy se nachází oplocená, volně přístupná výběhová louka s agility prvky, která je určena pro volný pohyb psů.

Vodní biotop je součástí parku určeného pro širokou veřejnost, kde je volný pohyb psů omezen. Je však možné psa vést na vodítku po zpevněné ploše a k venčení využít výběhovou loučku nebo jiné části zeleně či lesa.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na Severním sídlišti byl slavnostně otevřen zrevitalizovaný vnitroblok

19:06 Mladá Boleslav: Na Severním sídlišti byl slavnostně otevřen zrevitalizovaný vnitroblok

V úterý 10. září odpoledne byl slavnostně otevřen zrevitalizovaný vnitroblok na Severním sídlišti. S…