Ministerstvo financí: Rada ředitelů EBRD schválila strategii investic pro Českou republiku

16.09.2021 17:56 | Tisková zpráva

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) přijala tzv. Country Strategy pro Českou Republiku. Jedná se o hlavní investiční strategii na následujících 3-5 let, během kterých EBRD plánuje v ČR investovat přibližně 100-200 mil. EUR ročně primárně v soukromém sektoru, a podpořit tak hospodářské oživení po koronavirové krizi.

Ministerstvo financí: Rada ředitelů EBRD schválila strategii investic pro Českou republiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Včerejší rozhodnutí navazuje na nedávné schválení dočasného obnovení investic rozvojové banky na našem území. Strategie potvrzuje dva hlavní cíle, které si EBRD u nás předsevzala. Jedná se zejména o diverzifikaci dostupných finančních zdrojů skrze podporu rozvoje kapitálového trhu a urychlení transformace k zelené ekonomice skrze investice do obnovitelných zdrojů a zlepšení energetické účinnosti. Banka se chce také více zaměřit na inovativní a rychle rostoucí malé a střední podniky a zaplnit tak mezery ve financování poskytovaném z EU. Hlavními nástroji budou půjčky, kapitálové vklady a pomoc ve formě technické asistence.

Momentálně jsou již v přípravě první projekty EBRD v ČR, a to zejména v oblasti equity a tzv. Green Cities, který je jedním ze stěžejních programů banky. V brzké době také začne EBRD ve spolupráci s místními bankami pracovat na úvěrové lince se zaměřením na energetickou účinnost.

EBRD může zároveň hrát důležitou roli při implementaci Národního plánu obnovy, který v nedávné době schválila Evropská komise. Investice zaměřené na digitalizaci, inovace a přechod na udržitelnou zelenou ekonomiku a infrastrukturu, které budou částečně realizovány skrze soukromé subjekty, lze dále znásobit strategickým spolufinancováním ze strany EBRD s cílem co nejefektivnějšího využití přidělených prostředků.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Prázdninová návštěvnost Temelína meziročně vzrostla

20:11 ČEZ: Prázdninová návštěvnost Temelína meziročně vzrostla

Přesně 14 610 návštěvníků zavítalo o prázdninách do Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. Je to o t…