Organizace Greenpeace vyslala ponorku k mořskému dnu

24.01.2018 19:12 | Zprávy

Ponorka Greenpeace se podívala do míst, kam předtím žádný člověk nevkročil. Vědecký tým natočil unikátní záběry ekosystému na dně Weddelova moře u břehů Antarktidy. Expedice podle vědců objevila, že mořské dno překypuje životem a že místní ekosystém patří k těm snadno zranitelným činností člověka. Podle Greenpeace je to jasný důkaz, že by ve Weddelově moři měla vzniknout rozsáhlá mořská rezervace.

Organizace Greenpeace vyslala ponorku k mořskému dnu
Foto: Greenpeace ČR
Popisek: Greenpeace ČR, logo.

Greenpeace má u břehů Antarktidy loď Arctic Sunrise, která většinou brázdí polární oblasti na severní polokouli. Organizace požaduje vytvoření rezervace, která by pokryla 1,8 milionů čtverečních kilometrů, a stala by se tak největším chráněným územím na světě. Globální výzvu Greenpeace (ZDE), která požaduje větší ochranu Weddelova moře, již podepsalo přes půl milionu lidí. O vytvoření rezervace rozhodne Komise pro zachování živých mořských zdrojů Antarktidy v říjnu letošního roku. Arctic Sunrise proto zůstane v oblasti celé tři měsíce, aby zkoumala místní ekosystémy, měřila množství plastu ve vodě a mapovala praktiky rybářských lodí.

John Hocevar, mořský biolog z Greenpeace US, který řídil ponorku, říká: “Naše první ponory v Jižním oceánu byly úžasné. Viděli jsme tam tolik života, tolik diverzity. Žijí zde různé druhy mořských hub, korálů, sumek, hvězdic a dalších ostnokožců včetně živoucích fosílií - lilijic. Celé dno bylo pokryté kobercem z živočichů. V míře, kterou jsem vážně nečekal. Naše práce - doufám - ukazuje, že je potřeba tento vzácný ekosystém ochránit.”

Susanne Lockhart, expertka na bentické ekosystémy, která se také potápěla, říká: “Začali jsme s první fází našeho výzkumu. Ale už teď jsme objevili jasné známky toho, že se jedná o zranitelný mořský ekosystém. Budeme nadále zkoumat mořské dno, abychom popsali, které oblasti by měly být prioritně chráněny před průmyslovým rybolovem. Zároveň naše data poslouží jako důkazy pro komisi rozhodující o budoucnosti Jižního ledového oceánu.”

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Prázdninová návštěvnost Temelína meziročně vzrostla

20:11 ČEZ: Prázdninová návštěvnost Temelína meziročně vzrostla

Přesně 14 610 návštěvníků zavítalo o prázdninách do Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. Je to o t…