ÚZSVM se ubránil nezákonné exekuci

24.06.2020 22:48 | Zprávy

Právní zástupkyně ÚZSVM z Hradce Králové navrhla zastavení nezákonné exekuce z důvodu neplatného exekučního titulu.

ÚZSVM se ubránil nezákonné exekuci
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Nemalý počet našich občanů, zejména seniorů, sužují nezákonné exekuce, které byly zahájeny na základě neplatných rozhodčích nálezů. V minulosti se totiž velmi často stávalo, že rozhodci, kteří takové nálezy vydali, byli personálně propojeni s věřitelskými společnostmi, často poskytovateli rychlých půjček, a přiznávali jim tímto způsobem velmi vysoké částky. Ministerstvo spravedlnosti toto téma již několikrát medializovalo a uložilo soudům takové exekuce zastavovat.

Jednou z takto postižených byla i paní K. z Chrudimska, po níž dědictví připadlo státu jako odúmrť. Z původní částky 15 000 Kč, kterou si paní K. půjčila u společnosti poskytující rychlé půjčky, a kterou téměř celou za života splatila, se dluh navýšený o nejrůznější sankční úroky, poplatky a pokuty, vyšplhal na 108 400 Kč. Povinnost zaplatit tuto částku paní K. uložil právě rozhodce svým rozhodčím nálezem. Soudní exekutor na základě tohoto rozhodčího nálezu zahájil vůči paní K. v roce 2012 exekuci.

Jakmile v roce 2018 stát získal dědictví po paní K., soudní exekutor rozhodl, že bude v exekuci pokračovat a dluh po ÚZSVM dále vymáhat. Právní zástupkyně ÚZSVM z Hradec Králové však navrhla zastavení této exekuce z důvodu neplatného exekučního titulu a byla připravena hájit zájmy státu i před soudem. To však již nebylo třeba, neboť soudní exekutor uznal argumentaci ÚZSVM a nezákonnou exekuci sám zastavil.

Odúmrť je v právním řádu České republiky obecně definována v občanském zákoníku takto: dědictví, které nenabude žádný dědic, připadne státu. Příslušnost ÚZSVM hospodařit s takto nabytým majetkem vyplývá ze zákona o majetku státu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Prázdninová návštěvnost Temelína meziročně vzrostla

20:11 ČEZ: Prázdninová návštěvnost Temelína meziročně vzrostla

Přesně 14 610 návštěvníků zavítalo o prázdninách do Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. Je to o t…