Úřad vlády: Tripartita se zaměřila na čerpání fondů EU

29.06.2020 22:31 | Zprávy

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se v pondělí 29. června 2020 sešli prostřednictvím videokonference na jednání tripartity. Sociální partneři diskutovali prioritní dopravní stavby, čerpání fondů EU a přípravu nového programového období 2021 - 2027. MPSV a MPO informovalo sociální partnery o aktuálním stavu čerpání programů určených na pomoc zaměstnancům a zaměstnavatelům.

Úřad vlády: Tripartita se zaměřila na čerpání fondů EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Během posledního měsíce se sešly k jednání krajské tripartity v Královéhradeckém a Jihomoravském kraji. Tento týden se také uskuteční setkání tripartit Zlínského a Středočeského kraje. Představitelé krajských hospodářských a sociálních rad jsou pravidelně informováni o výsledcích jednání národní tripartity a o činnosti pracovních týmů. V jihomoravském kraji se jednalo o poslední zasedání tripartity před volbami, přičemž sociální partneři ocenili hejtmana kraje za intenzivní rozvoj sociálního dialogu v regionu. Pracovní týmy se na národní úrovni scházejí k jednání buď v běžném režimu, nebo prostřednictvím videokonference.

Stav čerpání prostředků fondů EU a příprava nového programového období

Od počátku programového období 2014–2020 bylo vyhlášeno kumulativně za všechny programy 1 064 výzev s alokací 797,2 mld. Kč. V rámci vyhlášených výzev byly do konce května 2020 vydány právní akty o poskytnutí podpory v celkové výši 542,6 mld. Kč. Nejvyšší podíl prostředků ve vydaných právních aktech vykazuje OP Zaměstnanost, dále pak OP Výzkum, vývoj a vzdělávání a OP Technická pomoc. Příjemcům bylo do konce května 2020 proplaceno 317,9 mld. Kč. Nejvíce bylo proplaceno v případě Programu rozvoje venkova, OP Výzkum, vývoj a vzdělávání a OP Zaměstnanost.

Přehled přípravy dopravních staveb s plánovaným zahájením v nejbližších letech a stavebními náklady nad 300 mil. Kč

Dodržení termínů zahájení jednotlivých staveb závisí na získání pravomocného stavebního povolení a na úspěšném dokončení výběru zhotovitele. Novelizovaný stavební zákon umožňuje vydat stavební povolení pro veřejně prospěšnou stavbu ještě před dokončením majetkoprávního vypořádání. Dochází k růstu ceny práce. Stavební trh se začíná potýkat s nedostatkem pracovníků.

Průběžné vyhodnocení programů COVID a ANTIVIRUS

V měsíci červnu požádalo o účast v Programu Antivirus 55 489 podniků a bylo vyplaceno 9,6 mld. Kč. Podíl žádostí u společností z malo/velkoobchodu, ubytování, stravování, pohostinství a zpracovatelského průmyslu tvořil dohromady 55,7 %. U programu Ošetřovné pro OSVČ  bylo přijato 129 tisíc žádostí a proplaceno 1,2 mld. Kč. Program Záruka COVID III přijal 1 629 žádostí v objemu 12,7 mld. Kč. U Záručního programu COVID II je v procesu vyřízení téměř 4 tisíce žádostí o zaručení úvěru v hodnotě 12,6 mld. Kč. Úvěrový program COVID I, který disponoval kapacitou téměř 1 mld. Kč je vyčerpán. Dále jsou k dispozici programy - Country for the Future, Výzva Technologie COVID, Výzva Inovační vouchery, Podpora inovací, Program COVID Plus nebo Záruční program COVID PRAHA.

Další jednání Rady hospodářské a sociální dohody se uskuteční 21. září 2020.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Prázdninová návštěvnost Temelína meziročně vzrostla

20:11 ČEZ: Prázdninová návštěvnost Temelína meziročně vzrostla

Přesně 14 610 návštěvníků zavítalo o prázdninách do Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. Je to o t…