Brněnská Charita pomáhá uprchlíkům v Maďarsku. Odvezla jim deky a jídlo

08.09.2015 12:52 | Zprávy

Diecézní charita Brno vyslala do Maďarska na pomoc uprchlíkům dodávku plnou vody, jídla, přikrývek, dek a hygienických věcí, řekla dnes ČTK mluvčí charity Diana Tuyet-Lan Kosinová. Podle ní věci darovali lidé ve sbírce, kterou charita na začátku září pro migranty vyhlásila. Další věci koupila z peněz, které lidé poslali na účet. Věnovali už desítky tisíc korun, doplnila Kosinová. Oblečení a hygienické potřeby přepravila charita i do přijímacího zařízení pro zajištění cizinců v Zastávce u Brna.

Brněnská Charita pomáhá uprchlíkům v Maďarsku. Odvezla jim deky a jídlo
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Pracovníci charity vyrazili do Maďarska v neděli večer. „Část věcí jsme přenechali kolegům z charity v Budapešti, aby se pomoc dostala na nádraží. Většinu věcí jsme ale zavezli do improvizačního tábora v Röszke na jihu Maďarska u hranic se Srbskem, kde je situace mnohem horší,“ uvedla Kosinová.

Pracovníci charity rozdávají lidem jídlo, vodu, přikrývky a hygienické věci jako plenky nebo vlhčené ubrousky. „Většina z migrantů je velmi slušná. Jsou vděční, usmějí se na nás, poděkují,“ dodala mluvčí.

U maďarských hranic lidé přespávají na loukách a polích

Podle ní v Röszke existuje neoficiální tábor, kde lidé odpočívají po překročení hranic. „Přespávají tam v provizorních stanech, na loukách, v polích. Někteří se schovávají a bojí se vůbec do tábora přijít. Jsou vyhladovělí a zmrzlí. Mezi migranty je mnoho žen s dětmi a některé jsou i těhotné. Dokonce jsme viděli rodinu, která tlačila na vozíku postiženou dívku,“ popsala Kosinová s tím, že v jednom dni přišlo na místo odhadem 500 lidí.

Nejvíce je ze Sýrie, Afghánistánu, Iránu a dalších zemí. Mezi běženci je také spousta mužů. „Funguje to tak, že rodina nasbírá peníze na to, aby vyslala do Evropy toho nejsilnějšího zástupce. Ten se chce dostat někam k rodině, kde chce vytvořit zázemí a našetřit peníze na to, aby k sobě mohl dostat zbytek rodiny normální cestou,“ objasnila Kosinová. Doplnila, že migranti prchají ze země kvůli válce z důvodu strachu o život.

Do Zastávky u Brna hygienické potřeby i výtvarné potřeby pro volný čas

Charita dnes vyslala část nasbíraných věcí také do Zastávky u Brna. „Bylo mezi nimi oblečení, hlavně už teplejšího rázu, hygienické potřeby a pleny pro matky s dětmi, ale také výtvarné potřeby pro volnočasové aktivity,“ dodala Kosinová.

Charitní materiální sbírka na pomoc uprchlíkům potrvá do 25. září. Lidé mohou věci darovat vždy od 08:00 do 17:00 v sídle charity na třídě Kapitána Jaroše 9. Je možné přispět i finančně číslo účtu 1583741621/0100, variabilní symbol je 91140.

S náporem uprchlíků se potýká celá Evropa. Česká republika za posledního čtvrt roku zajistila kolem 2500 běženců. O azyl u nás požádalo zatím jen 60 Syřanů. Většina z nich míří do Německa.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…