Komunisté se vysmáli vládě kvůli zákazu. Utrpěli blamáž, vzkazuje Kováčik

29.02.2012 21:03 | Zprávy

Vláda České republiky se v několika etapách pokusila najít pádné důkazy pro zakázání či alespoň pozastavení činnosti Komunistické strany Čech a Moravy. To se ji ale nepovedlo a svou iniciativu po středečním zasedání vzdala.

Komunisté se vysmáli vládě kvůli zákazu. Utrpěli blamáž, vzkazuje Kováčik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik

V táboře komunistů mají proto důvod k radosti. " Čekali jsme, že to musí skončit takovýmto výsledkem. V našich stanovách ani v jiných dokumentech KSČM nenajdete nic extremistického. Vláda utrpěla blamáž a měla dát už na první posudky znalců, které předpovídaly nezdar jejího tažení,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Budeme monitorovat

Ministr vnitra Jan Kubice potvrdil po středečním jednání vlády, že vláda pro nedostatek důkazů nebude ani případné pozastavení činnosti KSČM zvažovat. To ovšem neznamená, že by se vláda přestala problematice levicového extremismu věnovat.

„Plně si uvědomuji nebezpečí, které komunistická ideologie může přinést pro náš demokratický systém. Z tohoto důvodu se domnívám, že se vláda nesmí vzdát své odpovědnosti a musí jednoznačně deklarovat, že je připravena uskutečnit konkrétní kroky a přijmout taková opatření, která mají za cíl na tato nebezpečí upozorňovat a s tímto fenoménem bojovat,“ uvedl po projednání materiálu ministr vnitra Jan Kubice.

Školství i spravedlnost se přičiní

Ministerstvo spravedlnosti se bude nově zabývat vzděláváním zaměstnanců justice týkajícím se postihu levicového extremismu, včetně specifik postihů levicově extremistických projevů a symboliky. Problematika levicového extremismu pak nezůstane upozaděna ani ve školách, kdy bude úkolem ministerstva školství vzdělávat pedagogy a žáky v problematice objektivního pohledu na komunistickou éru a nebezpečí, která může v současné době přinášet.

„Osvěta je vždy potřebná, ale v tomto ohledu je otázkou, zda by sám nepotřeboval osvětu ten, kdo  ji navrhuje včlenit do výuky. Extremismus není pojem právní, ale spíše politologický,“ soudí poslanec KSČM Jiří Dolejš. Také on, podobně jako Kováčik byl od začátku vládních snah přesvědčen, že kabinet nenajde dostatek právních důkazů pro omezení nebo zakázání komunistické strany.  

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak poznáte českého důchodce? Nesmlouvá, bere, co je levné“. Zážitky z plzeňské burzy potravin

20:17 „Jak poznáte českého důchodce? Nesmlouvá, bere, co je levné“. Zážitky z plzeňské burzy potravin

Nejen Ukrajina je v Plzni zastoupena, ale také Bulharsko. V regionu pracují a žijí tisíce jeho přísl…