Ministr Toman dál vyměňuje náměstky

26.07.2013 8:56 | Zprávy

Nálepky člena mocného potravinářsko-zemědělského klanu se už asi ministr zemědělství Miroslav Toman nezbaví. MF Dnes si však spíše všímá jeho konkrétních kroků v úřadu, a to zejména personálních změn. Toman odvolal už třetího náměstka.

Ministr Toman dál vyměňuje náměstky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zemědělství Miroslav Toman

K pověsti člena klanu přispívá mimo jiné skutečnost, že Miroslav Toman starší byl posledním komunistickým ministrem zemědělství. O jeho rodině se také mluví v souvislosti s údajnými dluhy z podnikání a MF Dnes připomíná i dar 150 tisíc korun. Tyto peníze věnoval bratr ministra Miloši Zemanovi na volební kampaň.

Od svého nástupu do funkce už Toman stačil vyměnit tři náměstky a stal se tak prý jedním z nejaktivnějších „čističů“ vlády. Za to se na jeho hlavu snáší kritika politiků.

Lidé z oboru však mluví jinak. MF Dnes uvádí, že podle nich se Toman skutečně může nazývat odborníkem. „Je po velmi dlouhé době prvním, se kterým se mohu bavit odborně a který nepotřebuje ke komunikaci poradce – tlumočníky,“ řekl šéf Agrární komory ČR Jan Veleba. MF Dnes píše, že Tomanovy kroky lze také chápat jako odpolitizování úřadu. Včera po dohodě odešel z funkce prvního náměstka Vilém Žák (ODS). Část jeho agendy převezme dosavadní náměstek ministra pro místní rozvoj Jan Sixta.

Dotáhnout dotační programy je jednou z priorit

K prioritám Miroslava Tomana ve funkci patří dokončení vyjednávání české pozice v rámci Společné zemědělské politiky EU pro plánovací období 2014 – 2020. Ve hře je prý 250 miliard korun. Značnou důležitost Toman přikládá i odstranění škod po povodních. MF Dnes dodává, že se mu již podařilo navýšit rozpočet na tyto účely o dvě miliardy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…