Umělecký kritik dal průchod zhnusení ze Zemanem oceněných umělců. A sepsal, kdo si medaili skutečně zasloužil

29.10.2018 19:47 | Zprávy

Novinář Josef Chuchma uveřejnil na webu České televize komentář, v něž se vyjádřil k některým ženám a mužům, které u příležitosti stého výročí republiky vyznamenal prezident Miloš Zeman. Fakt, že Zeman vyznamenal např. herce Jiřího Krampola, považuje publicista za velmi smutný.

Umělecký kritik dal průchod zhnusení ze Zemanem oceněných umělců. A sepsal, kdo si medaili skutečně zasloužil
Foto: screen ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Miloš Zeman udělil státní vyznamenání např. herci a baviči Jiřímu Krampolovi, který se po roce 1989 dal spíše na dráhu baviče a podle publicisty v postkomunistické éře nevystoupil v žádné herecké roli, která by stála za zaznamenání. Totéž se prý dá říci o herci Ivanu Vyskočilovi, který se také dočkal státního ocenění ze Zemanových rukou.

„Kdyby tedy nebyli nynějším osazenstvem Hradu protežováni herci formátu Krampola a Vyskočila a existovala by kritéria, která by skutečně brala v potaz umělecké zásluhy, mohli bychom z českého divadla vidět jiné laureáty. Jaké? Například režiséry Jana Nebeského nebo J. A. Pitínského. Nebo z herců letos osmdesátiletého Petra Nárožného, který v Činoherním klubu – na rozdíl od Ivana Vyskočila – zanechal vpravdě nesmazatelnou stopu. Nebo herce a režiséra Miroslava Krobota, který vybudoval Dejvické divadlo. Nebo režiséra Dušana D. Pařízka, hlavní osobnost zlaté éry pražského Divadla Komedie v letech 2002–2013, dnes režiséra zcela etablovaného na evropských scénách německého jazyka. Nebo dramatika, scenáristu a režiséra Petra Zelenku. Jména by se našla. Některá by jistě byla předmětem diskuse, ale všechny zde jen tak nahozené osobnosti za sebou mají dílo jistých uměleckých kvalit i diváckého ohlasu,“ napsal Chuchma.

Vyznamenání by si prý zasloužil také pěvec Adam Plachetka. Ale Zeman dal přednost Michalu Davidovi. Ze spisovatelů vyznamenal např. Lenku Procházkovou, která se netají svým odporem k majetkovému vyrovnání států s církvemi.

„Jmenujte jedinou knihu ať Procházkové, nebo Sýse řekněme po roce 2000, která by výrazně promluvila do současné české literatury. Kdyby se měřilo zásluhami o českou literaturu, těžko by mohli být opomenuti například dva doyeni literární historie, kritiky a výtečné ediční práce, totiž Jiří Brabec a Jiří Opelík, oba muži, jimž do devadesátky neschází mnoho,“ pokračoval publicista.

Sečteno a podtrženo, umělecké sféře prý Zeman v podstatě ukázal, že pro něj není až tak důležité, co ten či onen umělec dokázal, ale jak hluboko se jemu jako hlavě státu dokázal poklonit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Zbyněk Linhart byl položen dotaz

Zálohy pet láhví

Proč zavádět něco, když podle mě systém třídění odpadů u nás funguje dobře? A je to tak, že pet lahve budu muset vracet nesešlapané, což dělám, když je třídím? Protože jestli ano, tak netuším, kde je mám v malém bytě skladovat a běhat s každou petkou do obchodu je nesmysl. A to bude vykupovat každý ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klimeš: Lidé jsou na sebe hnusní. Každá generace je horší. Zavřeli jste za covidu děti u porna, tak se nedivte

9:12 Klimeš: Lidé jsou na sebe hnusní. Každá generace je horší. Zavřeli jste za covidu děti u porna, tak se nedivte

Násilí a agrese na školách přibývá, ale politici se vzmohou maximálně na komentář, když dojde k něja…