Česká Lípa: Město opět zhodnotí, která zahrádka na sídlišti je nejhezčí

17.02.2015 12:51 | Zprávy

I v letošním roce mohou všichni ti, kteří se ve svém volném čase nezištně starají o zahrádky na českolipských sídlištích, změřit své síly.

Česká Lípa: Město opět zhodnotí, která zahrádka na sídlišti je nejhezčí
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Rada města totiž na svém únorovém zasedání vyhlásila další ročník soutěže „O nejlepší sídlištní zeleň v roce 2015“. Přihlásit se lidé musí písemně na oddělení technické správy majetku MěÚ Česká Lípa či e-mailem na binova@mucl.cz a to do 30. dubna.

Jedinec či kolektiv může do soutěže přihlásit pouze jednoho člověka. Podmínkou přihlášení je spravovat zahrádku, která je na veřejném prostranství nebo alespoň přístupná pohledu veřejnosti. Ze soutěže jsou vyjmuté balkony a zahrádky v koloniích. Stejně jako v loňském roce budou soutěžící rozděleni do skupin podle čtyř lokalit. První tvoří sídliště Střelnice, Sever, Lada. Druhou lokalitou je oblast tzv. Malého Špičáku, který tvoří ulice Zhořelecká, Lužická, Budyšínská a Sluneční až k Žitavské. Třetí je pak tzv. Velký Špičák, který zahrnuje území od Žitavské ulice až dolů k ulici U Nemocnice. Poslední, čtvrtý soutěžní celek zahrnuje Starý újezd, Kopeček, Holý vrch, Slovanku, Střed, Újezd, Mikovcovu a Havlíčkovu ulici s centrem města.

Zahrádky bude hodnotit odborná komise složená z pracovníků města, zástupců firem starajících se o zeleň, zastoupen bude také výbor pro životní prostředí. Při hodnocení bude komise dbát nejen na estetiku, ale také na biologické a technické znaky zahrádek. Z každé lokality vybere komise tři vítěze, první si odnese odměnu 1500 Kč a poukaz na zahradnické potřeby ve stejné hodnotě, druhému bude náležet 1250 Kč a stejně tak hodnotný poukaz na zahradnické potřeby, k bronzové příčce patří rovná tisícovka a poukaz na zahradnické potřeby rovněž za tisíc. S prázdnou však neodejde nikdo z přihlášených.

Tradice hodnocení veřejné zeleně v České Lípě pochází již od roku 1994. „V minulosti se hodnotily i balkony a soukromé zahrádky. V posledních čtyřech letech ale město oceňuje pouze ty, kteří se o zeleň starají na sídlištích. Tito lidé se totiž zcela nezištně starají o kousek půdy, který není jejich, a je často nekvalitní. Ze své vlastní vůle vytvářejí krásně barevné zahrádky, které jsou ozdobou okolí a mnohdy se musejí vyrovnávat s útoky vandalů nebo rozmrzelých sousedů. Tito lidé si tak za svou činnost zaslouží od města zvláštní uznání,“ uvedl místostarosta České Lípy Juraj Raninec.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mucl.cz

MUDr. Ivo Trešl byl položen dotaz

léky na předpis

Vážený pane Trešle, opožděně Vám moc děkuji za Vaši odpověď. Kéž by se podařilo prosadit prodej léků na předpis i na internetu. Troufnu si mluvit i za jiné, protože určitě nejsem sama, kdo by to uvítal. Vy sám tvrdíte, že byste takový prodej podpořil. Nemůžete ale něco takového jako senátor navrhnou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Město bude investovat do další etapy revitalizace areálu na Radouči

19:27 Mladá Boleslav: Město bude investovat do další etapy revitalizace areálu na Radouči

Mladá Boleslav bude letos investovat do další etapy rekultivace volnočasového areálu se skateparkem …