Nový Jičín: QR kódy umožní prohlídku památek i nevidomým

17.02.2015 15:45 | Zprávy

V Novém Jičíně si lze už 39 kulturních památek prohlédnout prostřednictvím takzvaných QR kódů. QR čtečka v mobilním telefonu či tabletu kód naskenuje a načte webovou stránku www.okolonas.eu.

Nový Jičín: QR kódy umožní prohlídku památek i nevidomým
Foto: novy-jicin.cz
Popisek: Náměstí v Novém Jičíně

Kombinací prostředků audio, foto, text a rozsahem poskytovaných informací je tento systém unikátní v rámci Čech i Moravy. Jako první v republice byl uzpůsoben pro využití zrakově postiženými občany.

„Prvotním cílem bylo zpřístupnit občanům a návštěvníkům města zejména ty historické památky, které běžně nebývají pro veřejnost otevřené. Prohlídka přes QR kódy není limitovaná časem ani zavíracími dny. A překážkou není ani zrakové či pohybové omezení uživatele, “ uvedla Oldřiška Navrátilová, vedoucí odboru školství, kultury a sportu. Každá cedulka s QR kódem na kulturní památce je opatřena nápisem v Braillově písmě. Obrazce připomínající rozsypaný čaj se začaly na novojičínských historických budovách, pomnících, sochách a chrámech objevovat na konci roku 2013.

Najdeme je například na budově Hotelu Praha, památníku J.G. Mendela, kostele Nanebevzetí Panny Marie, Staré poště, Laudonově domu, radnici či Žerotínském zámku. U každého objektu jsou k dispozici informace o architektuře, historii, zajímavosti a fotogalerie. „Každý si může zvolit textového nebo audio průvodce. Součástí nabídky je i navigace po návštěvnických trasách a mnohde je umožněna i 3D virtuální prohlídka,“ doplnil Dalibor Kvita, zástupce domény oklonas.eu.

V Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek je evidováno 89 objektů na území Nového Jičína, z toho ve vlastnictví města jich je 37. Zbývající jsou ve vlastnictví fyzických a právnických osob, Moravskoslezského kraje a Římskokatolické církve.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: novy-jicin.cz

MUDr. Ivo Trešl byl položen dotaz

léky na předpis

Vážený pane Trešle, opožděně Vám moc děkuji za Vaši odpověď. Kéž by se podařilo prosadit prodej léků na předpis i na internetu. Troufnu si mluvit i za jiné, protože určitě nejsem sama, kdo by to uvítal. Vy sám tvrdíte, že byste takový prodej podpořil. Nemůžete ale něco takového jako senátor navrhnou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Město bude investovat do další etapy revitalizace areálu na Radouči

19:27 Mladá Boleslav: Město bude investovat do další etapy revitalizace areálu na Radouči

Mladá Boleslav bude letos investovat do další etapy rekultivace volnočasového areálu se skateparkem …