Ostrava: Primátor poděkoval veteránům

03.05.2017 13:12 | Zprávy

V Komenského sadech se 30. dubna uskutečnil tradiční pietní akt k osvobození Ostravy a ukončení druhé světové války. Primátor Tomáš Macura vyzdvihl význam osvobozovacích bojů před 72 roky a poděkoval válečným veteránům, že v bojích nasazovali život.

Ostrava: Primátor poděkoval veteránům
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Pietní akt u památníku Rudé armády v Komenského sadech připomenul 72. výročí osvobození Ostravy a ukončení 2. světové války. Zúčastnilo se jej několik stovek lidí včetně válečných veteránů. Vzpomínkovou akci zahájil přelet dvou letounů Jas 39-Gripen nad hlavami účastníků. „Ostrava byla osvobozena v rámci Ostravsko-opavské operace, která byla největší vojenskou akcí na našem území.

Bojů se účastnili také čeští a slovenští vojáci. Těší mě, že toto výročí není formální a že se setkává se zájmem veřejnosti,“ řekl primátor Tomáš Macura a poděkoval přítomným válečným veteránům, že nasazovali život při osvobození Československa. Zároveň zavzpomínal na dva tankisty, kteří se účastnili bojů o Ostravu – Bedřicha Opočenského a Karla Šeráka. Loni se oslav osvobození účastnili a kladli k pomníku věnce, letošních oslav se již nedožili.

Oslavy pokračovaly odpoledne na Masarykově náměstí, kde byla k vidění vojenská technika, a ve večerních hodinách na mostu Miloše Sýkory. Právě na tomto mostě se v dubnu 1945 odehrál střet mezi českými tankisty a bránícími se německými vojáky. Most byl letos osvětlen svíčkami a přejely přes něj historické vojenské automobily.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Šmírování

Četl jsem o návrhu evropské komise, kterým chce zavést plošné šmírování lidí a kontrolovat jejich osobní komunikaci. To jako vážně? Nemyslíte, že to už je hodně přes čáru? Co nějaká ochrana soukromí? A jak moc je reálné, že tento návrh komise projde? Bude se o něm nějak hlasovat? A jestli ano, jak s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Město bude investovat do další etapy revitalizace areálu na Radouči

19:27 Mladá Boleslav: Město bude investovat do další etapy revitalizace areálu na Radouči

Mladá Boleslav bude letos investovat do další etapy rekultivace volnočasového areálu se skateparkem …