Praha 5 vybrala Pečovatelku roku 2018

19.11.2018 8:36 | Zprávy

Radní pro sociální oblast JUDr. Petr Lachnit, radní Bc. Lukáš Herold, vedení sociálního odboru Úřadu MČ Praha 5 a vedení Centra sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 ocenili ve středu 14. listopadu nominované pečovatelky roku 2018.

Praha 5 vybrala Pečovatelku roku 2018
Foto: Praha 5
Popisek: Pečovatelka roku 2018 s radním Petrem Lachnitem a Lukášem Heroldem

Oceňování této náročné profese je na Praze 5 tradicí. Povolání pečovatelky či pečovatele je v prvé řadě posláním. Ten, kdo si tuto práci zvolí, většinou se jí věnuje po celý život. Možná že se o práci pečovatelek a pečovatelů ještě pořád málo ví, ale ti, kdo potřebovali právě pomoc těchto pracovníků v náročných chvílích svého života, určitě ocenili její význam.

Pečovatelé a pečovatelky se o své klienty, jimiž jsou senioři, osoby s tělesným a zdravotním postižením od 35 let a rodiny s dětmi na Praze 5, starají nepřetržitě a obětavě 365 dní v roce. I o sobotách a nedělích nenechávají své klienty bez pomoci a docházejí za nimi buď do domácností, nebo o ně pečují v pobytovém odlehčovacím zařízení. V mnoha případech zejména u klientů seniorů tak nahrazují chybějící péči rodiny nebo ztrátu partnera, který byl oporou, někdy zachraňují doslova lidské životy. A co nejvíc klientům pomáhá? To je právě včasná pomoc, povzbuzení, naděje, společné sdílení, opora, pohlazení po duši a určitě nadšení, úsměv, humor, radost, anebo prosté lidské objetí.

Aby tito obětaví pracovníci a andělé strážní, jak je nazývají naši někteří klienti, mohli každý den vyrazit a plnit náročné úkoly, musí i oni cítit, že jejich práce má smysl. Proto je významné právě ocenění pečovatelky roku.

U nominací rozhodovala hodnocení klientů

V tomto roce bylo nominováno šest pečovatelek, které pracují ve střediscích Centra sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5, v terénní pečovatelské službě, v domě s pečovatelskou službou Zubatého 10 a v odlehčovacím pobytovém zařízení Na Neklance 15. Po slavnostním zahájení představila ředitelka Centra sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 nominované pečovatelky formou krátkých medailonků, které přiblížily a zhodnotily jejich dosavadní práci, jejich zkušenosti, náhledy a motivaci k této profesi. U nominací rozhodovala samozřejmě hodnocení klientů samotných. Na závěr odborná porota vylosovala z nominovaných vítěznou pečovatelku roku 2018, kterou se stala paní Zdena Davidová, pečovatelka terénní pečovatelské služby.

Tento slavnostní akt byl nejen krátkým zastavením a zamyšlením nad smyslem pečovatelské služby a práce pečovatelek a pečovatelů, ale hlavně poděkováním za psychicky i fyzicky velmi náročnou a obětavou práci, která je skutečným posláním a mnohdy vyžaduje určitou dávku sebeobětování. Máme radost, že naše pečovatelky mohou rozdávat radost a pomáhat druhým.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Revitalizace Teplické ulice začne v říjnu

20:31 Děčín: Revitalizace Teplické ulice začne v říjnu

Na začátku října začnou stavební práce na další etapě revitalizace Podmokel. Etapa D zahrnuje Teplic…