Třinec: Hvězdárna Mikuláše Koperníka opět ožívá

15.02.2015 15:22 | Zprávy

Po dočasné vynucené přestávce způsobené skonem p. Vladimíra Knybla opuštěná hvězdárna opět ožívá.

Třinec: Hvězdárna Mikuláše Koperníka opět ožívá
Foto: wikipedia
Popisek: Třinec

Od nového roku se na třinecké observatoři naplno rozjel program denního a nočního pozorování pod vedením nového správce, amatérského astronoma Davida Vodeckého. „Zájemci mohou jednotlivě i ve skupinách navštívit náš pozorovací program. Je možno absolvovat buď denní pozorování zaměřené na sluneční spektrografii a pozorování slunečních protuberancí nebo slunečních skvrn, fakulových polí atd. Noční pozorování je z důvodu městského osvětlení redukováno jen na planetární, Měsíční a místně galaktické pozorování - dvojhvězdy, kulové a otevřené hvězdokupy, některé nejjasnější mlhoviny a komety,“ vyjmenovává David Vodecký.

Hvězdárna pořádá pro odbornější veřejnost také například praktika zaměřená na fotografování noční oblohy. Zváni jsou jak laikové, tak odborníci. Více se o hvězdárně můžete dovědět na stránkách města Třince na www.trinecko.cz v odkazu Život ve městě/Hvězdárna, kde naleznete i potřebné kontakty. Akce pro veřejnost se konají po telefonické domluvě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: trinecko.cz

Mgr. Jana Černochová byl položen dotaz

Paní ministryně

Dobrý den, paní ministryně, nezlobte se, že k vám budu upřímný, ale nemyslíte, že vám ta funkce ministryně až moc stoupla do hlavy, a že si spory s Řehkou jen škodíte? Já moc nechápu, proč by nemohl mít oficiální profil na sociální síti, vždyť čím lepší komunikace, tím jen líp nebo z čeho máte strac...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na Václavských skalách vznikla zajištěná lezecká cesta

19:06 Písek: Na Václavských skalách vznikla zajištěná lezecká cesta

Na Václavských skalách v Písku vznikla zajištěná lezecká cesta, takzvaná ferrata. Zájemcům nabídne d…