Poslanci načetli své návrhy na přesuny peněz v rozpočtu státu

12.12.2012 10:21 | Zprávy

Sněmovna ve druhém čtení projednala návrh státního rozpočtu na příští rok. Poslanci ale dnes pouze přečetli své návrhy na přesuny peněz uvnitř rozpočtu na účely, které tak chtějí podpořit. O návrzích pak rozhodnou při závěrečném schvalování rozpočtu příští středu.

Poslanci načetli své návrhy na přesuny peněz v rozpočtu státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Rozpočtový výbor doporučil přidat 800 milionů na podporu sportu a dva miliony korun v rozpočtu Ministerstva dopravy na obnovu historických kolejových vozidel.

Sněmovní volební výbor navrhl přesunout půl miliardy korun na podporu filmových pobídek. Peníze chce vzít částečně z obsluhy státního dluhu a z částky určené na koupi nového sídla Nejvyššího kontrolního úřadu. Stejný návrh podali pak i sociální demokraté Ladislav Šincl, Vlasta Bohdalová spolu s poslankyní KSČM Ivanou Levou. Přidat chtějí stejnou částku, peníze ale nechtějí odebrat z částky na nové sídlo NKÚ.

Poslanec ČSSD Petr Hulinský navrhl přesunout 900 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy na podporu sportu. Zdůvodnil to tím, že kvůli změně zákona přišel sport od letošního roku o příjmy z loterií. „Je mi známo, že pokud nepodpoříme tento můj návrh, nedorovnáme alespoň původní očekávání resortu, bude to mít nedozírné následky," uvedl Hulinský u svého návrhu.
    
Véčkařka Jana Drastichová žádala přidat 2,6 miliardy korun učitelům v regionálním školství. Peníze chce vzít z výdajů na obsluhu státního dluhu. Každý učitel, který pracuje na plný úvazek, by tak podle ní mohl dostat přidáno na hrubé mzdě 1000 korun měsíčně.
 
Socialista Josef Novotný navrhl přidat téměř 1,9 miliardy korun na služby sociální péče. Peníze chce vzít z důchodů a nemocenské.

Rozhodnou o platech soudců i zdanění náhrad

Poslanci poté začali debatovat o novele o platech ústavních činitelů, která upravuje hlavně platy soudců. Budou hlasovat i o sporném zrušení zdanění paušálních náhrad zákonodárců, jak navrhl rozpočtový výbor. Poslanci rozhodli o zařazení předlohy při jednání o změnách programu nynější schůze.

Sněmovna bude v závěrečném hlasování vycházet právě z návrhu rozpočtového výboru. Podle něj by rostly platy jen soudcům a státním zástupcům, které se od nich odvíjejí. Koeficient pro soudce by byl 2,75násobek průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Roční nárok na státní rozpočet by byl zhruba 425 milionů korun navíc.

Platy dalších ústavních činitelů by ještě další dva roky zůstaly stejné. Potom by postupně rostly, koeficienty by se vyrovnaly v roce 2017.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. et Ing. Miloš Nový byl položen dotaz

úspory

Dobrý den, tvrdíte, jak je těžké ušetřit. A můžete mi říci, jak to mají dělat běžní lidé, kterým výdaje rostou, ale mzdy jsou nízké? A nemyslíte, že by stát mohl dost ušetřit, kdyby se zeštíhlil? Nač potřebujeme tolik politiků, ministrů, úředníků atd?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vyhrál Putin.“ Rakušanův muž nadával voličům. Pak prasklo, z jaké je rodiny

4:40 „Vyhrál Putin.“ Rakušanův muž nadával voličům. Pak prasklo, z jaké je rodiny

Vítězem krajských a senátních voleb je prý Rusko. Takový závěr vyvodil středočeský poslanec hnutí ST…