Jičín: Odborná porota vyhodnotila architektonicko-urbanistickou soutěž na Holínské Předměstí

31.08.2024 7:04 | Tisková zpráva

Rada na základě hodnocení poroty schválila pořadí návrhů v rámci architektonicko-urbanistické soutěže na zástavbu Holínského Předměstí. Ze čtyř soutěžních návrhů obsadil první místo ateliér Gogolák+Grasse s.r.o. z Michle.

Jičín: Odborná porota vyhodnotila architektonicko-urbanistickou soutěž na Holínské Předměstí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

V dalším kroku město Jičín osloví vítěze ohledně uzavření smlouvy na zpracování územní studie, a to formou jednacího řízení bez uveřejnění. Výsledek soutěže ještě projedná Zastupitelstvo města Jičína na zářijovém zasedání. Vítězný návrh i všechny další návrhy v pořadí jsou ke zhlédnutí na stránkách ZDE – Rozvoj města, projekty, územní plánování, GIS, dotace – Připravované investiční akce.

Do soutěže byly podány čtyři návrhy, které porota složená z architektů a představitelů jičínské samosprávy posoudila a poslala všechny do druhého kola, v němž soutěžící měli své koncepce rozpracovat a zohlednit připomínky. Ve druhém kole nejvíce uspěl návrh od výše uvedeného ateliéru, který porota ohodnotila následovně:

„Kvalitní a diverzifikovaná síť prostranství, lidské měřítko, jasně definované centrum celého území v podobě náměstí, kvalitní propojení na krajinu, dobrý urbanistický předpoklad pro zajímavou různorodost a kvalitu architektonické zástavby, pestrost veřejného prostoru, potenciál urbanismu reagovat na budoucí vstupy a požadavky zadavatele.“

Soutěž byla vyhlášena 12. února 2024, přičemž termín pro podání nabídek byl do 12. dubna 2024. Poté následovalo vyhodnocení prvního kola a lhůta pro dodání návrhů v druhém kole. V porotě zasedli prof. Ing. arch. Pavla Melková, PhD., doc. Ing. arch. Petr Stolín a prof. Ing. akad. arch. Jan Šépka jako nezávislí odborníci, dále JUDr. Jan Malý a Mgr. Petr Hamáček jako zástupci samosprávy. Náhradníky za členy poroty byli Ing. arch. Martin Rössler a zastupitel města Jičína Ing. Jan Zachoval. Porota měla také přizvané odborníky z Městského úřadu Jičín.

I když vítěz byl stanoven, velký přínos měly také další návrhy v pořadí. Porota ocenila kvalitu návrhů, z nichž každý přinesl určité zajímavé architektonicko-urbanistické prvky. Je třeba poděkovat nejen porotcům, ale i soutěžícím, jelikož dodali kvalitní koncepty a relevantní argumenty.

Nutno dodat, že zástavba Holínského Předměstí představuje dlouhodobý plán, neboť nyní se projekt nachází teprve před fází zpracování územní studie. O záležitosti budou dále rozhodovat představitelé samosprávy v příštím volebním období. V rámci příprav bude nutné vyřešit majetkové poměry, protože některé pozemky v lokalitě jsou v soukromém vlastnictví. Další komplikovanou problematikou bude například opatření proti hluku od silnice obchvatu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín bude mít nové centrální hřiště pro malé děti

22:05 Zlín bude mít nové centrální hřiště pro malé děti

Město Zlín bude mít už v roce 2026 své první centrální hřiště pro děti od 2 do 12 let. Nový Sportovn…