Olomouc: Svatý Florián se stěhuje ze Žerotínova náměstí

18.02.2015 14:16 | Zprávy

Bez oblíbené barokní sochy světce se bude muset po několik měsíců obejít Žerotínovo náměstí. Plastika svatého Floriána se totiž v těchto dnech přestěhuje do restaurátorské dílny. Na své místo v rohu náměstíčka se vrátí v srpnu letošního roku. Restaurátorské práce bude provádět restaurátor René Tikal.

Olomouc: Svatý Florián se stěhuje ze Žerotínova náměstí
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Vrcholová socha bude snesena a za účelem vyjmutí korodovaného středového trnu budou demontovány prvky podstavce,“ uvedla Tereza Kociánová z odboru investic olomouckého magistrátu. Demontovány budou v těchto dnech také další části podstavce a soklu včetně schodové základny s následnou rekonstrukcí základu. „Tato krásná barokní socha je ve špatném technickém stavu, kámen je na mnoha místech narušen a v některých partiích části materiálu chybí. Necháváme teď proto tuto hodnotnou památku opravit, aby se v dobrém stavu uchovala i pro příští generace,“ uvedl olomoucký primátor Antonín Staněk.

Restaurátorský proces bude zahrnovat například očištění kamene, biosanaci, odstranění krust, zpevnění kamene opakovanou aplikací dle míry narušení, odstranění nevhodných druhotných tmelů a doplňků, vyjmutí korodovaných trnů a spon, slepení, injektáž a zaplnění trhlin v kameni. Součástí odborných úprav bude také doplnění chybějících poškozených partií, tmelení defektů, rekonstrukce základu, obnova spárování, plastické a barevné retuše a konečně i finální konzervace a hydrofobizace kamene. V srpnu by se socha měla vrátit na místo, které patří v celém centru Olomouce k nejmalebnějším. Podle smlouvy je termínem pro dokončení 11. srpen.

Socha svatého Floriána pochází z roku 1728, jejím autorem byl zkušený olomoucký barokní sochař, malíř a štukatér Jan Jiří Schauberger. Ten byl mimo jiné i tvůrcem slavné Caesarovy kašny.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Martin Exner byl položen dotaz

zásah na FF UK

Dobrý den, souhlasím s vámi, že po bitvě je každý generál, na druhou stranu, když bude třeba ministr a policie tvrdit, jak bylo vše v pořádku, tak to je přeci výsměch, když se ví, že to tak úplně nebylo. A pokud si chybu nepřiznáte, jak se z ní chcete poučit? Mně je částečně těch zasahujících i líto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Koupaliště Flošna prodlužuje otevírací dobu

16:09 Hradec Králové: Koupaliště Flošna prodlužuje otevírací dobu

S příchodem letních dnů se prodlužuje otevírací doba na venkovním koupališti Flošna. První prodlouže…