Prachatice se opět uchází o titul Historické město roku

15.02.2015 17:21 | Zprávy

Město Prachatice na počátku letošního roku, obdobně jako v předchozích čtyřech letech, zvítězilo v krajském kole soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón, nyní za rok 2014.

Prachatice se opět uchází o titul Historické město roku
Foto: cs.wikipedia.org
Popisek: Prachatice, ilustrační foto

Našimi krajskými soupeři přitom byla památkově hodnotná města Jindřichův Hradec, Český Krumlov,Slavonice, Třeboň, Nové Hrady a Písek. Města uvádíme v pořadí od nejlepšího tak, jak se v krajském kole za námi umístila. Hodnocení provedla odborná komise složená ze zástupců Národního památkového ústavu, Ministerstva pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Nyní následuje celostátní hodnocení, jehož vítěz a tím nositel titulu Historické město roku 2014, bude vyhlášen ve Španělském sále Pražského hradu dne 16. dubna u příležitosti oslav Mezinárodního dne památek a sídel.

V České republice zmíněnou soutěž pořádá od roku 1994 Ministerstvo kultury a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska ve spolupráci s  Ministerstvem pro místní rozvoj, Českým národním komitétem ICOMOS a Kanceláří prezidenta republiky.

Prachatice v soutěži celostátně dominovaly v roce 2003, kdy získaly titul Historické město roku 2002. V krajském kole naše město zvítězilo také za roky 2000, 2001, 2010, 2011, 2012 a 2013. Za rok 2010 bylo navíc nominováno na titul Historické město roku 2010. Za rok 2012 Prachatice v celostátním kole soutěže získaly Cenu odborného měsíčníku Moderní obec za promyšlenou a soustavnou péči o zachování historického rázu MPR. Za rok 2013 v celostátním hodnocení naše město obdrželo Zvláštní uznání za soustavné vykazování vynikajících výsledků v Programu regenerace.

V přihlášce do aktuální soutěže, podané v loňském prosinci, město prezentovalo např. dlouhodobou soustavnou obnovu historické podoby prostředí městské památkové rezervace i dokončenou opravu veškerých veřejných prostranství v centru. Zdůrazněny byly četné loňské stavební aktivity. Do zlepšení prostředí historického centra našeho města bylo v uplynulém roce investováno celkem 11,4 milionu korun. Významnými aspekty přihlášky byly rovněž pestrý společenský život v historickém centru, propagace města a jeho památek a také  ucelenost uskutečňovaných zásahů bez vybočování jednotlivých realizací z kontextu celkového působení centra města.

Páté vítězství v krajském kole soutěže v nepřerušené řadě za sebou je pro Prachatice velkým úspěchem, zejména pak s přihlédnutím k silným soupeřům, mezi které letos patřila také památka UNESCO, město Český Krumlov. Vedle opětovného zviditelnění města v celostátním měřítku přináší např. finanční prémii 100 tisíc Kč určenou pro obnovu kulturních památek ve městě. Na úseku péče o památky se také jedná o potvrzení kvality vykonávané práce, vzešlé od odborníků v oboru.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: prachatice.cz

Mgr. Jana Černochová byl položen dotaz

Paní ministryně

Dobrý den, paní ministryně, nezlobte se, že k vám budu upřímný, ale nemyslíte, že vám ta funkce ministryně až moc stoupla do hlavy, a že si spory s Řehkou jen škodíte? Já moc nechápu, proč by nemohl mít oficiální profil na sociální síti, vždyť čím lepší komunikace, tím jen líp nebo z čeho máte strac...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na Václavských skalách vznikla zajištěná lezecká cesta

19:06 Písek: Na Václavských skalách vznikla zajištěná lezecká cesta

Na Václavských skalách v Písku vznikla zajištěná lezecká cesta, takzvaná ferrata. Zájemcům nabídne d…