Prostějov: K poškození sochy na domu v památkové zóně

30.08.2024 22:09 | Tisková zpráva

V pátek 23. 8. 2024 došlo k pádu hlavy sochy z domu na náměstí T. G. Masaryka. Ke zranění osob naštěstí nedošlo. Dne 26. 8. 2024 byly zabezpečeny ochrannou sítí další sochy na tomto domě.

Prostějov: K poškození sochy na domu v památkové zóně
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Dle vyjádření památkářů jsou sochy z románského cementu. Letošní počasí, nejprve silné deště, a poté dlouhotrvající horka, se podepsala na stavu těchto soch. Materiál popraskal, čímž došlo k oddělení a pádu části sochy.

Soch z tohoto materiálu je na náměstí jen několik kusů. Probíhá pravidelná kontrola fasád a zdobných prvků (balustrád, říms atd.), nicméně vizuální kontrola nemusí odhalit nebezpečí popraskání sochy. Nyní bude provedena důkladná kontrola u všech zbývajících soch na městských domech.

Sochy jsou aktuálně zabezpečeny tak, aby nemohlo dojít k další nehodě, a proběhnou jednání s Národním památkovým ústavem Olomouc o dalším postupu. Také zabezpečovací práce probíhaly za přítomnosti restaurátorky, specializující se na sochy a štuky.

Poděkování patří HZS Prostějov a HZS Olomouc za rychlý zásah a pomoc.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín bude mít nové centrální hřiště pro malé děti

22:05 Zlín bude mít nové centrální hřiště pro malé děti

Město Zlín bude mít už v roce 2026 své první centrální hřiště pro děti od 2 do 12 let. Nový Sportovn…