Sedm století Jihlavy v obrazech

18.02.2015 13:32 | Zprávy

V pondělí 23. února 2015 v 16:30 hodin se ve Velké gotické síni jihlavské radnice bude konat křest knihy Gustav Krum – František Hoffmann: Sedm století Jihlavy v obrazech. Kniha přináší čtyřicet kreseb Gustava Kruma s průvodními texty Františka Hoffmanna.

Sedm století Jihlavy v obrazech
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Kniha vychází u příležitosti 95. narozenin archiváře a historika Františka Hoffmanna (narozen 23. 2. 1920) a nedožitých 90. narozenin malíře a ilustrátora Gustava Kruma (narozen 23. 5. 1924). Oba jsou od roku 2000 čestnými občany města Jihlavy, významně se zasloužili o propagaci města v oblasti historie a umění. „Kniha je poctou práci obou čestných občanů města Jihlavy a významných osobností v oblasti historie a umění,“ uvedla vedoucí vnějších vztahů Magistrátu města Jihlavy Jana Petrůjová, která se na přípravě knihy spolupodílela.

Cyklus kreseb uhlem Gustava Kruma s náměty z dějin Jihlavy od počátků města ve 13. století do roku 1945 s doprovodnými texty Františka Hoffmanna vznikal v letech 1959 a 1960 na objednávku Krajské galerie Vysočiny v Jihlavě a měl sloužit k didaktickým účelům. Záměrem vydavatelů je evokovat knihou co nejvíce dobu vzniku. Původní texty jsou ponechány v téměř autentické podobě s minimem úprav. Sedm chybějících bylo vytvořeno převzetím pasáží a vět z knih, studií a odborných a popularizačních článků Františka Hoffmanna z konce padesátých a ze šedesátých let dvacátého století. Ze stejného důvodu byl jako předmluva vybrán dopis Františka Hoffmanna Gustavu Krumovi z října 1960, jenž tvoří pomyslnou tečku za prací na obrazech a doprovodných textech.

Knihu vydává statutární město Jihlava a Moravský zemský archiv v Brně – Státní okresní archiv Jihlava ve spolupráci s Oblastní galerií Vysočiny a Muzeem Vysočiny Jihlava.

Kniha bude ke koupi přímo na křtu, následně pak v Turistickém informačním centrum, Masarykovo náměstí 2, Jihlava.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

Martin Exner byl položen dotaz

zásah na FF UK

Dobrý den, souhlasím s vámi, že po bitvě je každý generál, na druhou stranu, když bude třeba ministr a policie tvrdit, jak bylo vše v pořádku, tak to je přeci výsměch, když se ví, že to tak úplně nebylo. A pokud si chybu nepřiznáte, jak se z ní chcete poučit? Mně je částečně těch zasahujících i líto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Koupaliště Flošna prodlužuje otevírací dobu

16:09 Hradec Králové: Koupaliště Flošna prodlužuje otevírací dobu

S příchodem letních dnů se prodlužuje otevírací doba na venkovním koupališti Flošna. První prodlouže…