Znojmo: Spolupráci s rakouským partnerským Retzem město obnovuje po dvou letech stagnace

31.08.2024 11:17 | Tisková zpráva

Znojmo bude opět úzce spolupracovat s rakouským Retzem. Dohodli se na tom představitelé obou měst. Města tak po téměř dvou letech stagnace navážou na dlouholetou společnou práci. Jednou z prvních aktivit má být připomínka 35. výročí pádu Železné opony na obou stranách hranice.

Znojmo: Spolupráci s rakouským partnerským Retzem město obnovuje po dvou letech stagnace
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Seznamovací setkání starosty Znojma Františka Koudely s jeho rakouským protějškem Stefanem Langem proběhlo na půli cesty mezi oběma městy v prostředí hotelu Thaya v Havraníkách.

„V posledních deseti letech, kdy jsem pracoval ve Znojemské Besedě, jsem se se zástupci Retzu potkával jen zběžně při jednáních o společné turistické propagaci nebo na Dnech partnerských měst. Nyní se těším, že budeme intenzivně spolupracovat a vymýšlet další projekty. Vždyť díky úzké spolupráci s Retzem jsme mohli realizovat velký investiční projekt, rekonstrukci staré školy v Louce, díky kterému vzniklo krásné, nové a nyní hojně využívané Centrum Louka,“ připomněl starosta Znojma František Koudela.

V podobném duchu mluvil i starosta Lang. „Máme za sebou spoustu let spolupráce v mnoha oblastech, budu moc rád, pokud se nám podaří navázat tam, kde jsme před dvěma lety přestali,“ uvedl starosta Retzu.

Schůzky se vedle starostů zúčastnila místostarostka Bohumila Beranová a místostarosta Jiří Kacetl. Za Retz pak Daniel Wöhrer, radní pro kulturu, cestovní ruch a přeshraniční spolupráci. Samotného představení a tlumočení se ujal zastupitel Lukáš David, který s Retzem spolupracuje dlouhodobě a který přítomné seznámil s projekty, které v jeho režii právě probíhají.

Zástupci měst se hned na úvod obnovené spolupráce dohodli na vzájemné propagaci akcí obou měst a vytvoření společného kulturního kalendáře. Jednali také o možnosti společné oslavy výročí pádu Železné opony. „V Retzu proběhne v pátek 22. listopadu slavnostní večer k 35. výročí pádu Železné opony za účasti významných hostů z České republiky a Rakouska. K výročí bychom chtěli přispět i programem u nás ve Znojmě,“ vysvětlil místostarosta Jiří Kacetl.

Retz je partnerským městem Znojma od roku 1998. Největším úspěchem obou partnerů byla úspěšná spolupráce na přeshraničním projektu COL-Centrum obnovy společného kulturního dědictví financovaného z programu Interreg V-A Rakousko-Česká republika. Znojmu se díky získané dotaci podařilo proměnit budovu staré školy v areálu Louckého kláštera ve společenské a vzdělávací Centrum Louka a v Retzu byla opravena barokní sýpka. V ní vznikl multifunkční sál, který využívá místní hudební škola (Musikschule). Ta není ve Znojmě neznámá. Propojují ji totiž společné projekty se znojemskou Základní uměleckou školou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín bude mít nové centrální hřiště pro malé děti

22:05 Zlín bude mít nové centrální hřiště pro malé děti

Město Zlín bude mít už v roce 2026 své první centrální hřiště pro děti od 2 do 12 let. Nový Sportovn…