Litoměřice: Děti v nové lesní školce přišel přivítat i tajemný Středohoř

03.09.2024 22:41 | Tisková zpráva

Návštěvou tajemného Středohoře, ochránce a vládce Českého středohoří, začal školní rok v nové lesní mateřské škole Hliněnka. Ta našla zázemí v celoročně obyvatelné jurtě uprostřed krajiny Českého středohoří. Lesní mateřinku, kam nastoupilo celkem šestnáct dětí, tu vybudovalo město Litoměřice společně s obcí Hlinná poblíž tamního discgolfového hřiště.

Litoměřice: Děti v nové lesní školce přišel přivítat i tajemný Středohoř
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Místostarosta Litoměřic Jiří Adámek připomněl, že do budoucna je v plánu pořízení ještě jedné jurty a navázání spolupráce s místními sadaři a chovateli.

„Rádi bychom tady vybudovali také cvičný sad a statek, podobně jako bývají v?zoo, a posunuli možnosti předškolního a školního vzdělávání i tímto směrem. Město stejně tak podporuje i technické vzdělávání dětí,“ poznamenal místostarosta.  

Ředitelka Hliněnky Ivana Ponocná popsala, že děti budou většinu dne trávit aktivitami venku. Tak, jak tomu v případě lesních školek bývá zvykem. 

„Zázemí uvnitř jurty budeme využívat pouze v době oběda a odpočinku a samozřejmě i v případě nepříznivého počasí,“ poznamenala ředitelka nové příspěvkové organizace města.

Otevření lesní školky vítá také starosta Hlinné Martin Ušala. „Snažíme se s přírodou spolupracovat – vysazujeme sady, budujeme tůně a opravujeme rybníky. Je důležité, že tyto postupy můžeme dál předávat i těm nejmenším,“ uvedl Martin Ušala.

Důvodem založení samostatné lesní školky byla nutnost ukončení pronájmu v?prostorách skautské základny na Mentaurově, kterou využívala třída s?lesními prvky při MŠ Sedmikráska. Základna totiž podle České školní inspekce, která tam prováděla šetření, nesplňovala jako místo vzdělávání potřebné hygienické nároky. 

Náklady spojené s rekonstrukcí, tak aby toto místo splňovalo hygienické předpisy kladené na školky, jsou v řádech jednotek milionů korun. Město Litoměřice proto začalo hledat cesty, jak tuto rodiči žádanou formu vzdělávání udržet. Jako nejschůdnější se ukázalo založení nové příspěvkové organizace města a zřízení plnohodnotné lesní školky. 

Pozemek, na kterém jurta stojí, je v majetku obce Hlinná. Ta zajistila také terénní úpravy okolí. Město Litoměřice investovalo do nákupu jurty a dalšího vybavení částku zhruba 1,5 milionu korun.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň spouští městské fotovoltaické elektrárny, ročně chce ušetřit až patnáct milionů

16:09 Plzeň spouští městské fotovoltaické elektrárny, ročně chce ušetřit až patnáct milionů

Čtyři nové fotovoltaické elektrárny (FVE) na střechy svých objektů nechalo v srpnu instalovat město …