Znojmo: Do černých popelnic nepatří polovina odpadu

15.10.2023 20:08 | Tisková zpráva

Více než polovinu směsného komunálního odpadu ve Znojmě tvoří odpad, který by šel ještě vytřídit. Vyplývá to z rozboru, který proběhl v polovině září. Pracovníci odborné firmy při něm vyhodnotili celkem 400 kg odpadu z černých kontejnerů a popelnic.

Znojmo: Do černých popelnic nepatří polovina odpadu
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

První výsledky fyzické analýzy odpadu ukazují, že přibližně 52 procent odpadu končí na skládce zbytečně. Desetinu obsahu nádob na směsný odpad tvoří plasty, papír je zastoupen sedmi procenty. Výjimkou není ani kompostovatelný odpad v popelnicích u rodinných domů, které mají k dispozici i hnědou popelnici určenou na bioodpad.

„Dobrou zprávou je, že Znojmo nijak výrazně nevybočuje z republikového průměru. Je ale vidět, že máme i co zlepšovat. 52 procent odpadu, které se odveze na skládku a přitom by tam končit nemuselo, znamená pro rozpočet města asi 5 milionů korun navíc. To není zanedbatelná částka,“ zhodnotila starostka města Ivana Solařová. Zároveň dodala, že zářijová akce je pouze začátek cesty.

„Podrobný rozbor přináší konkrétní a hlavně reálná fakta, která bychom jinak neměli možnost získat. Budeme tak schopni plánovat konkrétní kroky, které nám všem usnadní cestu ke snižování množství směsného odpadu a povedou k pohodlnějšímu třídění. Jen tak nebudeme nadále zatěžovat skládky a budeme moct i ušetřit,“ řekla starostka.

Fyzická analýza odpadu proběhla na náměstí Svobody pod taktovkou společnosti EKO-KOM. Popelářské auto při ní vysypalo obsah popelnic na parkoviště a ten byl roztříděn na jednotlivé složky. Kompletní data a také videozáznam z celé akce dostane město v následujících týdnech.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

krajské volby

Dobrý den, mám dvě otázky. Kdybyste byl hejtman, zůstal byste i poslancem? Je podle vás kumulace funkcí v pořádku? Vlastně mám tři otázky, jelikož se teď logicky dost vymezujete proti vedení kraje, dokázal byste si s některou ze stran představit koalici? Děkuji za odpověď.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Magistrát poctil návštěvou bronzový olympionik

20:31 Karlovy Vary: Magistrát poctil návštěvou bronzový olympionik

Martin Rubeš, majitel senzační bronzové olympijské medaile, kterou s družstvem šermířů vybojoval pro…