Středula vítá další jednání o platech. Trvá na růstu platů učitelů o 15 procent

09.09.2019 12:41 | Zprávy

Tripartita se místo dneška sejde v pondělí 16. září. Premiér Andrej Babiš (ANO) zrušení termínu vysvětlil dnešním programem vlády a navazující schůzkou koaličních partnerů. Odborový předák Josef Středula změnu uvítal jako možnost o týden prodloužit jednání o růstu platů ve veřejné sféře pro příští rok.

Středula vítá další jednání o platech. Trvá na růstu platů učitelů o 15 procent
Foto: Daniela Černá
Popisek: Josef Středula na sjezdu KOVO

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů ČTK řekl, že odbory o zrušení dnešního jednání se zaměstnavateli a zástupci vlády žádaly, aby se prostor pro jednání o platech vytvořil.

„Určitě jednání o platech bude, cíl je, aby dohoda byla hotova do 16. září. To znamená, aby vláda na jednání o státním rozpočtu mohla už mít kompletní dohodu o platech,“ řekl Středula. Sociální partneři se podle něj sejdou příští pondělí dopoledne k jednání o rozpočtu, jehož součástí budou i platy.

Platy ve veřejné správě a službách by se podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) měly zvednout aspoň o 5,2 procenta. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) počítá s tříprocentním přidáním. Pracuje i s návrhem růstu platů nikoli percentuálně, ale stejnou částkou pro všechny. Odborová konfederace žádá zvýšení o osm, deset a 15 procent podle profesí, odborová asociace by přidala všem 1500 korun.

Odbory chtějí od ledna zvýšit minimální mzdu o 1650 korun na 15.000, zaměstnavatelé by přidali nejvýš 700 korun. Maláčová (ČSSD) navrhuje 1350 korun.

Tripartita o růstu platů jednala už před prázdninami. Shodu tehdy nenašla. Odboroví předáci si stěžovali na to, že s nimi vláda o navýšení výdělků nevyjednávala jako v minulých letech a k debatě přizvala rovnou i podnikatele. Ti záměr ministryně financí podpořili.

Konfederace odborových svazů požaduje pro učitele 15 procent, pro neučitelské profese a zdravotníky deset procent a pro ostatní osm procent navíc, a to do tarifů, ne do odměn. Usiluje také o zrušení nejnižší platové tabulky pro nejhůř odměňované. Asociace samostatných odborů (ASO) naopak navrhuje přidat všem stejně bez ohledu na jejich pozici, vzdělání a praxi.

Ve veřejném sektoru pracovalo na konci loňska 640.700 lidí – učitelů, hasičů, zdravotníků, úředníků, policistů a dalších profesí. Průměrný plat se dostal na 35.437 korun. Proti roku 2017 se zvedl o 10,8 procenta.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…