Brno: Prázdniny uzavře mezinárodní festival židovské kultury Štetl fest

27.08.2024 22:09 | Tisková zpráva

Židovské trauma v umění od Kafky po Barbie. Pod tímto heslem sestavil organizační tým letošní program Štetl festu. Od 29. 8. do 1. 9. si vyberte z přednášek, komentovaných procházek, koncertů, divadelních představení či besed, a navštivte tradiční i nová místa, spojená s židovskou kulturou.

Brno: Prázdniny uzavře mezinárodní festival židovské kultury Štetl fest
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Letošní rozšířený čtyřdenní termín nabídne víc než 110 programových položek. Mimo jiné připomene výročí brněnského skladatele Pavla Haase i vůbec nejslavnějšího žida narozeného v Čechách Franze Kafky a dalšímu brněnskému rodákovi Ernstu Wiesnerovi vzdá hold odhalením busty v zahradě vily Stiassni i novou komentovanou procházkou po architektových realizacích.

Leitmotivem třetího ročníku festivalu bude židovské trauma. „Tento pojem pro mne evokuje příběhy lidí žijících v uzavřené komunitě odděleně od většinové společnosti a příběhy lidí, kteří se z této izolace snaží vystoupit. Na festivalu chceme zachytit, jak toto trauma vyvěrá v různých uměleckých podobách, jak určitým způsobem přímo nutí umělce k tvorbě, k vyrovnání se s tímto údělem,“ komentuje dramaturgii programu ředitelka festivalu Eva Yildizová.

Specifikace tématu „od Kafky k Barbie“ chce s nadsázkou pojmenovat jak sociální, tak žánrový rozptyl festivalového programu. Oběma vzpomenutým postavám jsou v něm věnovány specifické linky: Franze Kafku, patrně nejslavnějšího žida narozeného v Česku, který zemřel před 100 lety, stejně jako panenku Barbie coby představitelku masové popkultury s židovskými kořeny představí přednášky i besedy.

V rámci festivalu budou ke zhlédnutí rozličné výstavy. Fotografie Jindřicha Štreita, Jindřicha Buxbauma, Hany Němečkové a izraelského fotografa Nachi Weisse se sejdou ve Franz Kafka Špitálu v mimořádné expozici Židovská identita ve fotografii. V Arnoldově a Löw-Beerově vile budou instalovány výstavy současných umělců spojených s brněnskou židovskou obcí Petra Bureše a Josefíny Puah Klimentové. A v neposlední řadě v Institutu Paměti národa proběhne výstava dětských kreseb Petra Haimanna, které vznikly v době jeho věznění v Terezíně. Spolu s nimi budou představeny i výsledky výtvarné soutěže, ve které mělo žactvo a studenstvo za úkol dokreslit chybějící kartu ze hry Černý Petr, kterou si pan Haimann z Terezína přivezl.

„Jako každý rok festival dodrží tradici šabatu a v sobotním programu nabídne především vzdělávací a komunitní pořady, které napomohu ke zpomalení našich rychlých kroků, zklidnění a zamyšlení se nad věcmi, na něž nemáme v běžném pracovním dni čas,“ podotýká mluvčí festivalu Kateřina Höferová. „Kromě sobotního meditativního dne nabídne program, kromě již zmíněných, mnoho koncertů hudby z celého světa, komentované prohlídky, architektonické procházky, židovskou tržnici, divadelní představení a mnoho dalšího. Speciální program je věnován rodičům s dětmi,“ dodává. Všechny informace najdete ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Další městská budova je opravena, zrekonstruovali jsme domov pro seniory

22:09 Frýdek-Místek: Další městská budova je opravena, zrekonstruovali jsme domov pro seniory

Senioři ve Frýdku-Místku se dočkají vysokého komfortu v nově zrekonstruované budově. Objekt z roku 1…