Jablonec nad Nisou: Jablonecká Perle 2024 překonala všechna očekávání

26.08.2024 13:05 | Tisková zpráva

Druhý ročník festivalu Jablonecká Perle potvrdil, že Jablonec nad Nisou si zaslouží akce svěžího formátu. Přes 10 000 návštěvníků si užilo pestrý program, místní gastronomii a jedinečnou atmosféru. „Loni jsme byli zvědaví, letos jsme se vrátili,” tímto komentářem jeden z návštěvníků nejlépe vystihl druhý ročník Jablonecká Perle, jež loni zaujala jako novinka a na příští rok už si zajistila věrné fanoušky.

Jablonec nad Nisou: Jablonecká Perle 2024 překonala všechna očekávání
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Z loňského jednodenního se festival letos rozšířil na dva dny. Pátek se totiž nesl v duchu oslav 120. výročí jabloneckého Muzea skla a bižuterie (MSB). Muzeum připravilo pestrý hudební i dětský program, který vyvrcholil promítáním videomappingu přímo na jeho historickou budovu. Symbolicky jej zakončil motiv jabloně, stromu spojeného s historií i současností města. „Celý podvečer byl velkou veřejnou oslavou nejen muzejního výročí, ale také loňského zápisu ruční výroby skla, kam se řadí i některé technologie výroby perlí, na seznam UNESCO,“ uvedla ředitelka MSB Milada Valečková.

V sobotu se pak Horní náměstí, obvykle užívané jako parkoviště, proměnilo v srdce festivalu. „Už loni, když jsme festival tvořili, bylo naším cílem dát výrazně najevo, že jsme jedním ze zásadních center Křišťálového údolí. Upozornit na to, že Jablonec byl vždy světovým centrem výroby a obchodu s bižuterií a díky tomu můžeme dodnes obdivovat třeba i bohatou architekturu našeho města. I proto jsme zvolili jako dějiště festivalu Horní náměstí. A návštěvnost nám dala za pravdu – náměstí nabídlo intimnější prostředí pro děti v zeleni před farou, i otevřenou arénu pro hudební produkci s oddělenou gastro zónou,“ přibližuje jablonecká náměstkyně primátora pro oblast humanitní Jana Hamplová.

„Za tu práci s přípravou to rozhodně stálo, protože ohlasy byly skvělé,” komentuje za organizátory víkendové dění ve městě Jakub Gerš, ředitel Kultury Jablonec, p.o., které potvrzují i návštěvníci: „Loni nás Perle minula, ale známí ji vychvalovali, takže jsme si letos udělali čas a s manželem vyrazili. Milujeme ochutnávání nových jídel, a hlavně jsme ocenili, že jde o místní gastronomii, kterou vždycky rádi podpoříme. Navíc zajímavý program k tomu, takže ideální kombinace!”

Do příprav i samotné realizace festivalu se zapojilo mnoho partnerů. „Jsme rádi, že jsme mohli finančně i materiálně pomoci letošnímu ročníku,“ uvedl za jednoho z nich Martin Bauer.

„Letošní ročník byl úspěchem, který nás motivuje k další práci," říká ředitel Gerš. „Už teď přemýšlíme, čím překvapíme příští rok. Věříme, že se Jablonecká Perle stala tradicí, na kterou se návštěvníci budou každoročně těšit. Chceme prostřednictvím tohoto festivalu ukázat Jablonec v tom nejlepším světle. Letos vyšla i předpověď počasí, což je u akcí pod širým nebem silný faktor,” uzavírá Gerš.

Strom z kovu a skla

Ačkoli zážitky jsou v životě často to nejlepší, co člověk má, organizátoři chtěli, aby po akci zůstala i trvalá stopa. Proto se rozhodli iniciovat vytvoření uměleckého díla z dobrovolných příspěvků návštěvníků – kousků skla a bižuterie. Letos byla první část tohoto unikátního díla představená veřejnosti. Jde o strom z leštěného nerezu - stylizovanou jabloň, na kterou se donesené korálky umístily. Autorkou je šperkařka Linda Lühring. „Strom bude růst každým rokem, stejně jako my samotní. Postupně budou přibývat další větve/pruty a jednou z toho bude obrovská socha,” usmívá se autorka, pro níž je dílo srdeční záležitostí a odrazem propojení minulosti, přítomnosti a budoucnosti.

Komunitní přesah zajistila Kancelář architektury města, která představila nové plánované projekty spojené s kulturním děním ve městě, jako je Kantorova vila, Tyršovy sady, kino Radnice a městské muzeum. Vyjádřit se mohly i děti, které nakreslily, jak by si představovaly v budoucnu Horní náměstí. „Navíc musíme speciálně pochválit vybrané chování publika bez ohledu na věk, které se zapojovalo do všech nabízených aktivit a zároveň velmi přispělo k hladkém průběhu celé akce,“ sděluje Jana Hamplová.

Perle pro Dorotku

Festival měl také charitativní rozměr. Ve spolupráci s Nadací Preciosa probíhala veřejná sbírka pro malou Dorotku (více ZDE).

„Během soboty se u našeho stánku a na sbírkovém účtu sešlo celkem 41.735 Kč, sbírka pro Dorotku pokračuje do pátku do 30. srpna,“ informuje Lenka Šimková z Nadace Preciosa s tím, že stále je možné přispívat na účet na transparentní účet Nadace Preciosa s číslem 115-1546940277/0100 a zprávou pro příjemce: Dorotka. IBAN: CZ04 0100 0001 1515 4694 0277 a SWIFT: KOMBCZPP.

Výsledná částka vybraná během kampaně bude oznámena v rámci Crystal Valley Week v Liberci.

Partneři

Pořadatel: statutární město Jablonec nad Nisou prostřednictvím organizace Kultura Jablonec, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou
Hlavní partneři: SUNDISK s.r.o., Okresní hospodářská komora Jablonec nad Nisou
Partneři muzea: Ministerstvo kultury ČR, Liberecký kraj, statutární město Jablonec n. N., Nadace Preciosa, Visit Crystal Valley, RTM+, Český rozhlas Liberec
Sponzoři oslav: Sklopísek Střeleč, IMP, Nadace Jablotron, TEXO Plus, TELMO, Vetropack Kyjov

Realizováno v rámci projektu Jablonecká Perle 2024 za finanční podpory Libereckého kraje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín a firma Recovera představily nový způsob zpracování gastroodpadu

16:14 Vsetín a firma Recovera představily nový způsob zpracování gastroodpadu

Město Vsetín učinilo další krok v rozvoji nakládání s odpady. V areálu Technických služeb Vsetín pře…