Mělník: Vrázova vyhlídka má téměř stejnou podobu jako před 90. lety

26.08.2024 7:31 | Tisková zpráva

Vrázova vyhlídka, která nabízí nádherný výhled na soutok Labe, Vltavy a Vraňansko-hořínského plavebního kanálu, získala nové kulisy. Dočkala se zpevnění opěrné zdi a nové omítky v levé části. Nyní tedy vypadá téměř stejně, jak byla navržena v roce 1934.

Mělník: Vrázova vyhlídka má téměř stejnou podobu jako před 90. lety
Foto: melnik.cz
Popisek: Mělník, náměstí

„Vrázova vyhlídka je jedním z míst, který milují jak obyvatelé Mělníka, tak i turisté. Po předchozích menších úpravách se konečně dočkala komplexní rekonstrukce i její levá část. Rozhodně si ji zasloužila. Její současná podoba odpovídá tomu, jak byla v roce 1934 navržena,“ uvedl 2. místostarosta Mělníka Martin Klihavec, který se v posledních letech významně zasloužil o zvelebení vyhlídky.

Důvodem, proč město rozhodlo o rekonstrukci, byl již havarijní stav opěrné opukové zdi, u níž hrozilo v krajním případě zřícení. „Navíc jde o důležitou součást veřejného prostoru. Osobně jsem moc rád, že se projekt podařil dotáhnout ve spolupráci Odboru rozvoje města s dalšími úseky, především pak s památkáři,“ připomněl Martin Klihavec.

Název vyhlídka získala po českém cestovateli a fotografovi Enrique Stanko Vrázovi. Ten na konci 19. a na začátku 20. století procestoval Jižní Ameriku, Asii i Afriku. Poznatky z cest pak ke konci života zpracovával právě na Mělnicku. Zamiloval si zde mimo jiné výhled na soutok Labe a Vltavy. Funkcionalistickou podobu Vrázova vyhlídka dostala v roce 1937 díky návrhu architekta Jana Bohuslava Zeleného. Oproti původním plánům byla celá desetiletí bez pamětní desky. Ta byla na místo osazena až v roce 2020 zásluhou Mělnického osvětového a okrašlovacího spolku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín a firma Recovera představily nový způsob zpracování gastroodpadu

16:14 Vsetín a firma Recovera představily nový způsob zpracování gastroodpadu

Město Vsetín učinilo další krok v rozvoji nakládání s odpady. V areálu Technických služeb Vsetín pře…